Visualiser din begravelse for å bli produktiv

Visualiser din begravelse for å bli produktiv

Foreløpig er menneskelivet begrenset i tid, og våre mål og drømmer er ofte for mange og for store til å få plass i ett liv. For å få karrieren du drømmer om, kjærligheten, familien, nettverket, helsen, kunnskapen og ferdighetene, er det en underliggende faktor som bestemmer om du kan realisere dine drømmer: Hvor mye klarer du å gjøre hver dag? Hvilken kvalitet leverer du? Og hvordan sikrer du at du gjør de riktige tingene? Dette er spørsmål som jeg vil besvare i en bloggserie med temaet «personlig produktivitet». 

Produktivitetsprosjekt

Som student hadde jeg ikke en tydelig verdi knyttet til min tid. Jeg bestemte selv hva jeg skulle gjøre med dagen, hver eneste dag. I en stadig mer digitalisert og stimulerende verden var det allikevel ikke noe fokus i utdanningen på hvordan man øker produktiviteten i arbeidet. Da jeg på morgenen kom til Blindern, visste jeg at jeg hadde hele dagen, gjerne 12 timer, før jeg skulle hjem. Det ble derfor ikke skapt noen følelse av hastverk, og ofte ble store porsjoner av dagen brukt til ustrukturert og ukonsentrert jobbing. En prøveeksamen kunne ta tre ganger så lang tid som den faktiske eksamen uten at jeg lærte halvparten.

Da jeg startet i Acando, merket jeg at hvis det var én ting som skulle stå i veien for å lykkes, var det mangel på produktivitet. Det er tilnærmet ubegrenset med arbeidsoppgaver i jobben, og hvis man ikke arbeider med ekstrem produktivitet, leveres ingenting. Jeg har derfor startet et livsendrende prosjekt om å bli mer produktiv og vil dele erfaringene jeg har gjort på de første skrittene mot fremtidens mer produktive og innholdsrike liv.

Gjør de riktige tingene

Om det er én ting du skal ta med deg fra denne bloggen, så er det at du må gjøre de riktige tingene. Produktivitet handler ikke om å jobbe hardt. Det handler heller ikke om å føle seg opptatt. Det handler kun om resultatene du skaper, og hvilken verdi du ender opp med å produsere, og det spiller ingen rolle hvor hardt du arbeider mot et mål dersom målet ikke egentlig er viktig for deg. Det er gjort studier der man studerer hjerneaktiviteten til mennesker når de tenker på andre personer, seg selv og seg selv i fremtiden. Studiene viser at man opplever "fremtidens jeg" på samme måte som andre bekjente. Det kan føre til helt urealistiske forventninger til hvilket energinivå, fokus og produktivitet en kan utføre oppgaver med i fremtiden. Mennesker har derfor en uheldig tendens til å konstant legge en urimelig byrde på sitt "fremtidige jeg" ved å overlate ubehagelige oppgaver til fremtiden. Dette er kjent ved det populære ordet «prokrastinering».

Visualiser din begravelse

Ved å identifisere seg sterkere med "fremtidens jeg", vil man i større grad ta ansvar for aktiviteter i dag, og det hjelper også med å prioritere riktig. En øvelse du kan gjøre, er å visualisere din egen begravelse. Hvordan vil du bli husket? Hvem vil du at skal delta i begravelsen, og hva har du oppnådd når du ligger der? Vil du at det skal bli diskutert hvor mye penger du hadde, hvor mange timer du arbeidet, hvor godt du behandlet alle dine kollegaer eller hvor nært forhold du hadde til familien din? Hvis du fortsetter sånn du gjør nå, hvordan blir du husket da? Dette kan gi et brutalt og nådeløst syn på livet, men først når du vet hvor du vil ende opp, kan du prioritere livet riktig.

Produser mer, raskere og bedre

Å gjøre de riktige tingene har også en litt mer dagligdags betydning. En vanlig arbeidstaker gjennomfører stort sett mange ulike oppgaver i løpet av en arbeidsuke, men kun et lite fåtall av oppgavene er virkelig verdiskapende. En vanlig tommelfingerregel er at 20 % av arbeidet står for 80 % av verdien som blir skapt. En enkel modell for produktivitet er å si at mengden og kvaliteten som produseres, er en kombinasjon av tid, energi og fokus. Neste del av serien om produktivitet, kommer til å handle om nettopp det - tid.

 

Om bloggeren:
Wilhelm følger Acandos treårige traineeprogram for å bli en av Norges fremste konsulenter med mindre enn 5 års erfaring. Han har en bachelorgrad i fysikk fra Universitetet i Oslo og en mastergrad i mangepartikkel kvantemekanikk. Han interesserer seg for ledelse, strategi og digital disrupsjon. På fritiden spiller han bandy for Frigg.

comments powered by Disqus