Fleksibel arbeidsdag

Fleksibel arbeidsdag

Til tross for at jeg alltid har vært glad i å reise og har vært bosatt i tre land, så har jeg alltid satt pris på en stabil jobbsituasjon. Jeg tror man oppnår mest, og får mer ut av et langt arbeidsforhold. I sommer måtte jeg flytte til Sveits, men kunne ikke helt se for meg å si opp jobben min. Det ville heller ikke min arbeidsgiver, Acando, at jeg skulle. Her er hvordan vi fant ut av situasjonen.

Jeg vet ikke hvordan alt dette har startet. Jeg vet ikke om det var da jeg fikk boka ”Tid til arbeid, tid til overs” av Jan Kristian Karlsen (1)som gave fra vår prosjektpartner. Eller om det var da jeg plutselig måtte flytte til Bern. Var det kanskje da jeg satt ”remote” i Paris på min forrige jobb? Eller var det en av mange langhelger i Berlin for to år siden som gjorde det? Når jeg prøver å se objektivt på det, ser det bare ut som at det alltid har vært slik. I dag sitter jeg i et fjernarbeidssenter(2) i Bern, og skal dele min erfaring som konsulent med fleksibelt arbeid.

Jeg sitter her, mens de andre jeg jobber med, sitter et annet sted. Men hva slags ulemper skaper det egentlig? Hvorfor skal man tenke: ”vi møtes fysisk på kontoret og ser nærmere på saken”?

Min erfaring er at så lenge man er ”på” samtidig som de andre – og gjerne litt mer -, skaper det egentlig ingen utfordring. En av de største hindringene man opplever på prosjekt i team, er å stå fast fordi man ikke har fått tilbakemeldinger man er avhengig av for å kunne fortsette. Og akkurat dette slipper man ved å være ”always-on”, uavhengig av hvor man er ”on” fra.

Be always-on. Fly, tog, bane så lenge man er tilkoblet, klarer man det meste!

Jeg satt på Gardermoen og ventet på boarding da jeg tenkte ”Det trengs ikke mer enn 15 min for å flytte denne saken.” Da skjønte jeg virkelig at alt var mulig. Det tar ikke mer enn to taps på mobilen for å få delt 4G-nettverket til Mac’en, og ikke mer enn noen få minutter for å flytte en enkel sak fra et miljø til et annet. En kjapp status-mail til kunden: ”Saken XXX er nå fikset i produksjon, Mvh, Marion”. Enkelt, ryddig, effektivt. Ja, effektivt, og hva er det både kunden og arbeidsgiveren er ute etter? Jo, effektivitet!

Arbeidet blir gjort, og det er både min arbeidsgiver, kunden og jeg opptatt av. Enkelt og greit.

Arbeidsoppgavene mine som IT-konsulent handler stort sett om disse tre aktivitetene: mailutveksling, møter, utvikling. Og det er utrolig hvor mye man får gjort fra en smartphone!

  • Mailer får man uten tvil sendt fra overalt. Jeg setter alltid pris på et godt tastatur, men er man ikke for opptatt av lange formelle mailer, går det helt fint fra mobilen. Der sparer man tid.
  • De fleste møter får jeg fint deltatt på via telefon eller Skype. Så lenge jeg sitter hjemme, på fjernarbeidssenteret eller et sted som ser greit ut, skrur jeg gjerne på kameraet på Viju og kjører videokonferanse. Der føler jeg virkelig av barrieren er borte og at det er som om jeg sitter i Oslo.
  • Utvikling skjer bare på maskinen, og maskinen er alltid med meg. Allikevel prioriterer jeg å sitte i et rolig sted når jeg skal sitte og utvikle i flere timer. Fleksibelt ja, men noen aktiviteter krever mer fokus enn andre.

Å sitte i et fjernarbeidssenter åpner andre perspektiver. Det skaper et nettverk med andre personer som også kan virke som fri-elektroner i arbeidsverden.

I flere uker har jeg nå sittet hos Effinger(3). Effinger er både en kaffebar og et fjernarbeidssenter sentralt i Bern. Her sitter det mange mennesker med spennende profil.

Digitalbransjen er uten tvil mest representert, med flere IT- og designmedarbeidere, både freelancere, konsulenter og fastansatte. Det finnes noen utviklere jeg liker å snakke med på dagens fellespause kl10. En grafisk designer som jobber 80% for å ha tid til å drive med silketrykk og egne packaging-prosjekter. En byplanlegger fra Norge som også holder til midlertidig i Bern. Kunstnerne som bruker atelieret ved siden av vårt aqvarium. Men også mange andre som kommer innom og vil dele sine spennende prosjekter.

Vi har en egen Slack-community med veldig engasjerte personer. For meg er dette som en uendelig kilde til inspirasjon. Minst en gang i uken sitter jeg på på Effingerstrasse og rett og slett fyller opp det naturlige behovet de fleste har om å være en del av et sosialt fagmiljø.

IT bransjen er som oftest en pionér på nye måter å arbeide på. Men det har nå blitt mer og mer normalt også i andre bransjer å arbeide fleksibelt.

Det finnes mange tanker og teorier om effektivitet på jobb. På samme måte som det finnes mange studier og rapporter om temaene som multitaskingseffektivitet, fjernarbeidernes effektivitet, mobilt arbeid og tidstyvene. Konklusjonen er uten nyanse at fremtiden innebærer fleksibilitet. Min erfaring er at både mange kunder, arbeidstakere og arbeidsgivere er klare for og allerede tilpasser seg godt til det.

Jeg vil ikke ta noe snarvei og si at det jeg beskriver i denne bloggposten er den beste måten å jobbe på for alle. Men det jeg i hvertfall kan si, basert på erfaringen, er at når både arbeidsgiveren og arbeidstakere er klare for og komfortable med fleksibelt arbeidssted, oppnår man like god eller enda bedre effektivitet.

Dette oppnår vi sammen

I fremtiden vil arbeidslivet bli mer dynamisk. Det har Acando som arbeidsgiver skjønt og sagt farvel til normalsarbeidsdagen ved å naturlig tilby fleksibilitet i ansettelsesforhold.
Det er også takk til fremtidsrettet virksomheter vi jobber med, som er med på dette spennende eventyr. TINE og Sporveien, som allerede er godt i gang og komfortable med sine digitale løsninger er kunder som gir oss sin tillit i dag og som er med på å muliggjøre ordningen. Dette oppnår vi sammen.

Kilder

  • 1) ”Tid til arbeid, tid til overs: tidstyver, teknologi og åpne kontorlandskap” Jan Kristian Karlsen – Cappelen Damm
  • 2) Fjernarbeidssenter eller ’Corworking Space’ på engelsk er et ”kontorfellesskap der arbeidstakere fra flere ulike virksomheter/arbeidsgivere arbeider i samme bygning. De deler typisk på fellesressurser som møterom, kantine, sentralbord og kontor- og IT-systemer. https://en.wikipedia.org/wiki/Coworking
  • 3) Effinger coworking Space: https://www.effinger.ch/coworking/
  • Bilder Copyright Effinger & rolandjukerfotografie
Le Pontois, Marion

Le Pontois, Marion

Konsulent // Enterprise 2.0
marion.lepontois@acando.no

 

Om bloggeren:
Frontend utvikler som jobber med moderne rammeverk, med et spesielt øye for design og grafisk utforming. Solid erfaring fra store scrum prosjekter for virksomheter som Sporveien, Orkla og TINE. Opptatt av sluttbrukerens perspektiv og brukskvalitet. Interesse for problemstillinger rundt fleksibilitet på jobb og nye måter å arbeide på.

comments powered by Disqus