European SharePoint Conference 2015

European SharePoint Conference 2015

9.-12.november gikk den europeiske SharePoint-konferansen, European SharePoint Conference av stabelen. Årets lokasjon var Stockholm i Sverige og Acando stilte med to konsulenter fra Oslo i tillegg til mange kollegaer fra våre svenske kontorer.

Konferansen ble sparket i gang med keynote av Jeff Teeper som er VP for Office & SharePoint i Microsoft. Han viste litt av roadmapen for Office 365 og SharePoint Server i tillegg til å vise nyheter og trender. Det gikk også et stort jubel gjennom salen når han kunne annonsere at SharePoint Server 2016 beta 2 slippes i løpet av november måned. Hva denne inneholder ble ikke avslørt, men det er svært sannsynlig at mye av det som allerede er i Office 365 nå er på plass i server-versjonen.

I tillegg til et fullpakket faglig program fra tidlig morgen til sen kveld ble det også arrangert en storslått bankett i Stockholms rådhus som også er kjent som “Nobel-salen” hvor alle Nobel-priser deles ut. Her ble «Top 25 Office 365 influenters”-prisene delt ut og mange kjente navn fra SharePoint community stakk av med prisene. Blant annet Norges egen Mikael Svensson fikk en pris!

Mobile First, Cloud First

Da Satya Nadella, CEO i Microsoft, tok over ledelsen i selskapet, var hans viktigste fokusområder å omgjøre strategien til Microsoft til “Mobile First, Cloud First”. Denne strategien har blitt meget synlig nå som Office 365 er det foretrukne valget når man tenker samhandling og Office i Microsoft-porteføljen. Det er investert enorme summer for å få Office 365 opp på et nivå Microsoft er fornøyd med og alt er utviklet med tanke på “Mobile first” både når det kommer til det utseendemessige og det funksjonelle. Microsoft løfter også flere og flere produkter ut i skyen, sånn deriblant hele Office porteføljen. Det er et sterkt fokus på å legge mer ut som open source (gjerne på Github) og å bruke open source-teknologier til å utvikle for Office 365. Programvare er like naturlig å slippe til Mac og Linux som til Windows. For oss som utviklere gir dette betydelig flere muligheter, men det krever også at vi holder oss teknisk oppdaterte for å lære nye språk, rammeverk og teknologier.

Keynote

Konferansen startet med keynote av Jeff Teeper som presenterte roadmap for Office 365 og SharePoint Server 2016. Av spennende nyheter kan man nevne:

 • One Drive får nå egen klient til både PC og Mac som ifølge Teeper gir deg som bruker “rock solid sync”.
 • SharePoint Server vil få minst én versjon til! Server-versjonen er med andre ord ikke “død” etter SharePoint Server 2016. 
 • SharePoint Server 2016 beta 2 vil ble sluppet i løpet av november måned. Denne versjonen vil være veldig lik en RTM-versjon.
 • SharePoint og Office 365 skal være “the modern content collaboration platform”, med fokus på disse fire pilarene:

o “Built for extensibility” - det skal være enkelt å utvikle til Office 365 ved å tilgjengeliggjøre åpne grensesnitt (f.eks. REST/CSOM) som gjør at man kan levere tilleggsfunksjonalitet enkelt og kjapt
o “Built for people on the go” - man skal alltid ha plattformen tilgjengelig uansett hvor man er, uavhengig av hvilken enhet man bruker.
o “Built for teams and networks” - det skal være et høyt fokus på samhandling og motivere til det. Office 365 er det nye moderne mobile intranettet!
o “Built for the enterprise” - firmaet skal alltid ha kontroll på data (governance, sterkt sikkerhetsfokus, compliance, insights)

 • I SharePoint Online (Office 365) er noen av nyhetene forbedret samhandling, dokumentsamarbeid, og ekstern deling. I tillegg nevnte “Office Groups”. Office Video er også sterkt forbedret med tanke på ytelse og benytter Azure Media Services for å konvertere og levere en best mulig videoopplevelse på alle enheter. 
 • Analytics i profiler: nå får man analytics-data i sine profiler, som gjør at man kan se hvordan man disponerer sin egen tid på Office-produktene. 
 • En stor fordel med SharePoint Server 2016 sitt utviklingsløp er at mye av kodebasen er gjenbrukt fra Office 365. Dette gjør at mye av funksjonaliteten som implementeres i Server-utgaven er “syretestet” i Office 365. 
 • Authentication har fått seg en oppdatering og er nå strømlinjeformet når man prøver å nå Office 365-ressurser uavhengig av hvilken enhet man prøver gjøre det fra. De håndterer også tokens ved å gi deg såkalte “refresh tokens” slik at man kan være pålogget “for alltid”.

Mange selskaper vegrer seg fortsatt for å ta steget over i skyen og Office 365 og ønsker derfor å være såkalte on-prem ved å bruke SharePoint Server i sine egne miljøer. Det er veldig positivt å se at Microsoft fortsatt satser på disse ved å lansere 2016-utgaven av SharePoint Server, i tillegg til at ryktene skal ha det til at det kommer minst én versjon til av SharePoint Server. I tillegg tilbyr Microsoft flere løsninger for å kjøre såkalte “hybrid”-løsninger: det være seg at man skiller noe av on prem-funksjonaliteten ut i Office 365. Det kanskje mest vanlige er at man tilbyr et hybrid-oppsett på søk hvor man bygger søkeindeksen basert på to kilder; lokalt on-prem innhold og innhold i Office 365.

Office 365 er i vinden som aldri før! Det er nå cirka 75.000 selskaper som er kunder på Office 365 og i overkant av 160 millioner brukere benytter plattformen! Det har vært en 200% månedlig økning i antall brukere siden lanseringen av Office 365. I utvikler-miljøet finnes det cirka 1 million SharePoint- og Office-utviklere og alle tar del i et økosystem som er på cirka $7-8 milliarder! Det er med andre ord store muligheter for å levere Office 365 og SharePoint-relaterte tjenester i mange år.

Andre poeng som var nyttige å få med seg er at halvparten av arbeidsstokken vil i 2020 være såkalte “millennials” - personer født mellom 1980 og 2000, også kjent som “Generasjon Y”. Denne generasjonen har vokst opp med internett, smarttelefoner, og sosiale media. Det vil være en forventning om at selskaper leverer og tilgjengeliggjør verktøy og plattformer som fungerer effektivt. Dersom forventningene ikke innfris vil man fort erstatte selskapets plattformer med brukervennlige løsninger funnet på internett. Vi må med andre ord begynne bygge løsningene våre for fremtidens arbeidstakere!

Sesjoner verdt å nevne

På konferansen var det mange parallelle tracks og man kunne velge ut fra businessområdene “developer”, “business developer”, “end user” og “IT Pro”. For oss norske Acando-konsulenter var det “developer”-tracket som fristet mest og derfor kommer våre anbefalinger til sesjoner verdt å få med seg være basert på dette:

“Office 365 patterns and practices - the future of the SharePoint developer”:
Denne sesjonen ga oss en full gjennomgang av “Office 365 patterns and practices”-prosjektet som ligger på GitHub og hva det inneholder. Dette er et enormt prosjekt som inneholder kode for de fleste scenarier man som utvikler kan tenke seg. Av de mer spennende kodesnuttene vi fikk se var nok “remote provisioning” favoritten: her kan man kontrollere veldig enkelt hvordan site collections og sites opprettes. Se for eksempel https://github.com/OfficeDev/PnP/tree/master/Samples/Provisioning.CreateSite
http://www.sharepointeurope.com/conferences/session/446/office-365-patterns-and-practices--the-future-of-the-sharepoint-developer--level-300

“The do´s and don´ts of SharePoint development”

“SharePoint-kjendisen” Chris O´Brien holdte det som nok var konferansens beste sesjon. Han hadde en gjennomgang av hva man skal gjøre mer av og slutte med som SharePoint utvikler. Her følger noen av hans viktigste punkter:

DON´TS:

 • Ikke endre på suite bar (øverst i grensesnittet) ved hjelp av JavaScript eller CSS hacks. Skal du endre utseendet på denne kan du bruke et theme (composed look). Da har man mulighet til å endre fargen og bakgrunnsbildet) 
 • Ikke bruk sandboxed API´er - disse vil snart bli skrudd av. 
 • Ikke gjør deg avhengig av Office 365 HTML´en, denne kan bli endret på! Typisk eksempel er at du lager jQuery kode som har en selektor på noe spesifikt og som plutselig slutter å virke pga Office 365 endret på markupen. 
 • Ikke tilpass One Drive for Business sites. Behold denne siden slik den er. Microsoft dytter stadig ut ny funksjonalitet her som gjør at dine tilpasninger kan slutte å virke.

DO´S:

 • Bruk Office 365 themes suite bar alternativene for å endre på utseendet. 
 • Bruk remote API´er for å bruke Office 365: nås via CSOM, JSOM, REST
 • Bruk remote provisioning i stedet for via features. Dette gjelder for opprettelse av site collection / sites. Det finnes fullgode APi´er nå, se f.eks. Office 365 Developer patterns and practices
 • Bruk Office 365 add-ins fremfor SharePoint add-ins. Det er bedre å lage Office 365 apps siden disse kan kjøres standalone og sånn sett kan være “universal apps” på tvers av tjenester og flater.

http://www.sharepointeurope.com/conferences/session/456/dos-and-donts-for-office-365-development--level-400

“Developing search-driven applications with SharePoint, the Office Graph and Azure search”

Denne sesjonen ble holdt av Jeff Frid. Han ga oss en gjennomgang av hvordan man utnytter tre forskjellige søketjenester; SharePoint, Office Graph og Azure Search. Office Graph er basert på SharePoint Search API. Office Graph spørringer utvider eksisterende SharePoint søkespørringer med to nye properties: GraphQuery og GraphRankingModel. Graph Query i Office Graph må ikke forveksles med Open Graph og andre tjenesters Graph-spørringer (f.eks. Facebook) Inne i GraphQuery property´en kan man legge inn actions for å finne forholdet mellom deg og en kollega, her anbefaler vi å se på action type list og dets ID´er når du lager spørringer. Vi anbefaler også å teste ut Mavention Office Graph Query Tester, dette er et nyttig verktøy dersom du ønsker jobbe med Office Graph. En nyttig ting å huske på er at Office Graph inneholder bare data fra de siste 90 dagene, da innhold gjerne er utdatert etter 3 måneder.

“Jeffs big 5” er trendene vi ser innenfor søk nå:

 • Facets (filter / refinere) på søk
 • Forhåndsvisninger av bilder og innhold 
 • Scopes, enten for navigasjon eller tabs i søk
 • Søkeforslalg (autosuggest / typeahead) 
 • Promotert innhold (best bets og “featured content”)

“Jeffs next 5” er trendene vi kan forvente innenfor søk:

 • Snippets 
 • Geo-basert søk, enten lokasjonsbasert eller i rom (spatial) 
 • Anbefalinger vil bli enda mer sentralt
 • Aggregeringer 
 • Graph-baserte søk

Azure Search Tool er et nyttig verktøy dersom du ønsker jobbe med Azure Search. Azure Search har støtte for en del mer enn det SharePoint Search og Office Graph har. For eksempel er det innebygd støtte for fuzzy search som gjør at søkemotoren kan forstå søketermen din selv om den er feilstavet. Den har også støtte for geo-baserte søk.

En ting å tenke på når man lager søkebaserte løsninger er at det fungerer perfekt å utvikle de iterativt; brukere vet ofte ikke hva de leter etter før innholdet er indeksert og de ser hvordan søket virker.

http://www.sharepointeurope.com/conferences/session/485/developing-searchdriven-applications-with-sharepoint-the-office-graph-and-azure-search--level-300

SharePoint Panel

Kanskje den mest spennende sesjonen på konferansen var SharePoint paneldiskusjon med blant annet flere MVP`er og representanter fra Microsoft. De besvarte åpne spørsmål fra salen, hvor blant annet spørsmål relatert til Yammer ble svart med at de drakk opp flasken sin med vann. (Det virket som at Yammer har blitt en ting man ikke nevner lengre; vi hørte ofte på konferansen “Yammer is dead”) Paneldeltakerne var veldig opptatt av å skryte av den innsatsen alle utviklerne legger ned i communities i verden - både online og fysisk gjennom meetup-grupper o.l. De mente også at karrieremessig for en student er det lurt å tenke webutvikling fremfor SharePoint-utvikling. I tillegg ble det snakket om at roller som vil bli mer sentrale i årene som kommer er business analysts og løsningsarkitekter, fremfor SP-utviklere. Det vil også bli nyttig med de som drar innovasjon- og adapsjonsprosesser i selskaper. Paneldeltakerne kunne også forsikre oss om at on-prem SharePoint Server ikke vil dø med det første; kundebasen på denne plattformen er stor og det vil bli levert versjoner etter SP 2016. Blant annet vil InfoPath være støttet til 2026 (!) Det er et enormt antall kunder som nå migrerer fra on-prem til sky (Office 365) eller som gjør en mellomløsning med hybrid. Dette vil det være stor etterspørsel etter i årene fremover. SharePoint Server Foundation er ikke lengre et alternativ, dette skyldes at behovet og etterspørselen var såpass liten.

Sitat en av paneldeltakerne:
«To be a great SharePoint architect you need to know all the services in Azure and the other Office 365 products».

“Content recommendation with SharePoint Search”

Trolig en av de beste sesjonene på konferansen, ble holdt av portugisiske André Vala. Han ga en solid gjennomgang av hvordan man kan utnytte SharePoint Search og custom event-typer for å anbefale innhold. Han startet med å gi en gjennomgang på de to anbefalings-relaterte webdelene som kommer med SharePoint ut-av-boksen: “Reommended items web part” og “Popular items web part”. “Reommended items web part” viser en liste av anbefalte elementer relatert til den påloggede brukeren. “Popular items web part” viser de mest populære elementene og kan bli filtrert på for eksempel kategori. SharePoint har tre typer usage events: view, recommendation dispalyed og recommendation clicked. Dette plukkes opp av de to nevnte webdelene og lagres i event store. Som utvikler kan du utvikle opptil 12 custom usage event types. (NB: dette gjelder kun for on-prem SharePoint Server!) Lokalt lagres disse i en egen event store som ligger på filsystemet på mappeformatet “eventtype_timestamp_servernavn.log”. Events lagres basert på URL og ikke eventtype. Les mer om dette temaet og hvordan utvikle custom usage events på TechNet. Vi fikk en full gjennomgang av oppsett av dette og hvordan vi kan utnytte det i f.eks. e-commerce sider for å engasjere brukerne til å handle mer. For at dette skal fungere med anonyme brukere er man nødt til å skru på usage cookies (gjøres under webapplikasjon-innstillinger i Central Admininstration)

http://www.sharepointeurope.com/conferences/session/546/content-recommendation-with-sharepoint-search--level-300

“Introduction to AngularJS in an Office 365 context”

En veldig engasjerende og spennende sesjon som omhandlet hvordan man kan utvikle Office 365 addins ved hjelp av AngularJS. Grunnen til at man ønsker å benytte AngularJS er fordi klientsiden er det som utviklingsmessig gjelder fremover.Vi som utviklere må tenke som en ekte web-utvikler og ikke en SharePoint-utvikler. Det er mer fokus på å bruke enkle rammeverk som konsumerer data fra åpne grensesnitt, og i så måte er AngularJS midt i blinken. Det gjør at vi kjapt kan lage applikasjoner med mindre kode enn tidligere. Dette er også en trend Microsoft støtter og AngularJS er det “hotteste” rammeverket om dagen sammen med React.

Viktigste konsepter i AngularJS: bruker arkitektur-patterns (støtte for MV*-pattern), frittstående HTML-templating, 2-veis data binding, egen routing-motor, dependency injection, og unit testing. Office 365 unified API ble annonsert på Build 2015-konferansen og er et eget API for å konsumere Office 365 data. Det er foreløpig i preview og tilgjengelig via REST og egne SDK´er. API´et har støtte for CORS (cross-origin resource sharing) som gjør at våre løsninger kan bruke det utenfor SharePoint. API´et støtter OAuth 2.0 og hvor Microsoft håndterer hele autentiseringsprosessen for oss. Gjennom sesjonen ga foredragsholderen oss flere kodedemonstrasjoner av hvordan man kan utnytte AngularJS mot Office 365.

På OfficeDev sin GitHub-konto er det samlet mange AngularJS-eksempler som utnytter Office 365, se for eksempel denne lenken: https://github.com/OfficeDev/O365-Angular-Unified-API-Connect

http://www.sharepointeurope.com/conferences/session/519/introduction-to-angularjs-in-an-office-365-context--level-300

“Microsoft SharePoint Online Performance: Designing Your Pages to Be Fast”

En stor del av diskusjonen rundt Office 365 og SharePoint Online går rundt hva performance løsningen kan gi. En SharePoint Online løsning kan til tider oppleves som treg, og denne sesjonen gikk i gjennom årsaker til dette.

Det fins en del verktøy som kan måle ytelse i Azure og Office365. En av de som gir en god oversikt over latency mot de ulike datasentrene til Microsoft er Azure Speed Test.

En interessant demonstrasjon på hvordan lokasjon påvirker hastigheten ble gjort ved at de lastet opp store filer til OneDrive fra sin lokale maskin koblet på nettet i konferansesenteret i Stockholm. Deretter koblet de seg på en virtuell maskin kjørende i Azure, hvor hastigheten ble mangedoblet. (42 MB gikk fra 51s til 16s). Dette er selvfølgelig pga at filene går direkte fra en server til en annen inne i selve datasenteret til Microsoft.

Topp fem grunner til dårlig ytelse i Office 365:

1. Navigasjon

 • Structural navigation med mange tar mye lenger tid å laste enn Managed Navigation da navigasjonen åpner og henter ut hver site i strukturell navigasjon.

2. Content Rollup

 • Content By search webpart er mye raskere enn Content By Query.
 • For Content By search webpart, bruk Group Cahcing i webparten dersom alle brukere skal se samme innhold.

3. Large files

 • Minimer JS filer
 • For videoer: Bruk Office365 video-portal
 • For bilder: Bruk image lazy loading: <img src=’’ data-src=’/images/img.jpg’>
 • For bilder: Bruk image sprites
 • For bilder: Bruk image renditions

4. Many requests to server
5. A lot of webparts

 • Caching
 • Distributed Cache
 • Azure redis cache
 • HTML Local Storage

http://www.sharepointeurope.com/conferences/session/449/microsoft-sharepoint-online-performance-designing-your-pages-to-be-fast--level-300

Nyttige lenker som ble nevnt under konferansen:

Vår konklusjon rundt retningen til Office 365 og SharePoint

Det var omtrent ikke en sesjon uten at Azure ble nevnt. Azure og Office365 kommer til å spille tettere og tettere sammen. Mange forbedringer kommer i OneDrive. Modern attachments, ‘publisere’ dokumenter fra OneDrive til Office365 groups. I tillegg så satses det mer på SharePoint On-premises enn tidligere. Ekstern, sømløs, hybrid søkeløsning gir muligheter for Delve og Office Graph, også for on-premises brukere.

Angermo Ringstad, Mats

Angermo Ringstad, Mats

Konsulent // Enterprise 2.0
mats.ringstad@acando.no

 

Om bloggeren:
Seniorkonsulent SharePoint for Acando i Oslo. Veldig interessert i frontend- og webutvikling, men trives også backend. Stor tilhenger av skyen!

comments powered by Disqus